Рамала, окупиран Западен бряг – ГКПП Каландия не беше натоварен. Имаше

...
Рамала, окупиран Западен бряг – ГКПП Каландия не беше натоварен. Имаше
Коментари Харесай

„Не само число“: Протест и погребение на Западния бряг

Рамала, окупиран Западен бряг –  ГКПП Каландия не беше претрупан. Имаше единствено няколко коли, които се опитваха да преминат в окупирания Западен бряг от Ерусалим.

Беше 1 ноември и палестинските групи бяха нарекли „ ден на гнева “, с цел да стачкуват против безмилостните бомбардировки на Израел над линията Газа. Предишния ден израелски бомби опустошиха бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа. Лагерът щеше да получи нов удар на 1 ноември и по-късно още веднъж няколко дни по-късно.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Какво значи завръщането на Дейвид Камерън в политиката на Обединеното кралство Близкия изток? Мюсюлманските магазини в Индия бойкотират израелските артикули Защо министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Суела Брейвърман беше уволнена Министърът на Обединеното кралство Суела Брейвърман беше уволнена: Ето какво би трябвало да знаете завършек на списъка

В Рамала контейнери за отпадък блокираха някои улици. Магазини, заведения за хранене и кафенета бяха затворени, до момента в който уличните търговци продаваха банани на протестиращите. Голям банер на площад Ал-Манара гласеше на британски и арабски „ Ние не сме цифри “, дружно със фотоси на някои от над 4000-те палестински деца, убити при бомбардировките.

Около 200 души се събраха на шествието, множеството от които младежи. Някои покриваха лицата си, други носеха плакати с графични фотоси на децата, убити в Газа.

38-годишен мъж участва на митинга със брачната половинка си и дребния си наследник. „ Ние разчитаме на интернационалната общественост от 25 до 30 години и нещата стават все по-трудни “, сподели той пред Al Jazeera, изразявайки споделяното от доста палестинци мнение по отношение на неналичието на обединен и ефикасен отговор от страна на интернационалната общественост за прекъсване офанзивите против Газа.

Както доста други присъстващи на митинга, той упрекна палестинската власт, че не е направила задоволително, с цел да отбрани палестинските ползи по време на войната. Той сложи сина си на раменете си и продължи.

Друг протестиращ, 35-годишна жена от Витлеем, сподели, че не е съумяла да се върне в града си заради стягането на контролно-пропускателните пунктове. Но най-много, сподели тя, се опасява от заселниците, които са заобиколили родния й град.

„ Нетаняху е дал хиляди оръжия на заселниците. Те вършат каквото желаят “, сподели тя, имайки поради израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир персонално раздаде оръжия на заселниците на Западния бряг и сподели, че е придобил 10 000 автомата за разпространяване.

Когато я попитаха по какъв начин съгласно нея може да свърши войната, дамата сподели: „ Палестинците се нуждаят от правото на своята земя. Палестинците би трябвало да бъдат свободни. “

Някои от младите протестиращи на митинга крещяха лозунги, заплашващи с принуждение против Израел. Слаб мъж с очила на към 70 години, който минаваше около него, измърмори: „ Те се радикализират “. Той сподели, че не утвърждава насилието като средство за опозиция.

Ден след митинга покрай мавзолея на Ясер Арафат в Рамала, 29-годишен мъж с ярки зелени очи и провокационен взор работеше в кафене, до момента в който разговаряше с гости. Служителите на палестинската администрация, сподели той, „ просто седят на столовете си и не вършат нищо “.

„ Те [заселниците] са въоръжени. Ние не сме. Къде е съпротивата? " попита той. Той извади мобилния си телефон, с цел да покаже видеоклипове на тялото на палестински младеж, погубен този ден.

Сутринта на 2 ноември израелските военни нахлуха в град Калкиля покрай Рамала, убивайки двама палестинци. Един от тях беше 14-годишният Айхем Махмуд ал-Шафи.

От 7 октомври минимум 183 палестинци, в това число 44 деца, са починали на Западния бряг при офанзиви на израелски сили или заселници. Повече от 11 200 палестинци бяха убити в линията Газа, а към 1200 души бяха убити при офанзивите на Хамас против Южен Израел на 7 октомври.

Тялото на Айхам беше носено по улиците на Рамала от стотици опечалени. Собствениците на магазини затвориха бизнеса си, до момента в който опечалените минаваха по улиците, скандиращи революционни песни за мъчениците и освобождението на Палестина.

Някои от опечалените приканиха зяпачите да се причислят към шествието. По тротоарите няколко дами плачеха. Други записаха шествието с мобилните си телефони.

Когато тялото минаваше през площад Ал-Амара, процесията спря за миг: бащата, майката, чичото и комшия на Айхем го целунаха за сбогом. За тях и за стотици скърбящи Айхем не беше число.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР